Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja

Prosta botwinka


Porcje: 4-6 porcji
Składniki

► botwinka [ok. 500 g / u mnie to były 2 średnie pęczki Smile]
► masło [2 łyżki]
► rosół lub bulion [ok.2 l]
► sok z cytryny [3-4 łyżki lub więcej do smaku]
► świeży koperek [3-4 łyżki siekanego lub więcej wg preferencji]
► śmietana [200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% lub 100 ml słodkiej śmietanki 30%]

Dodatkowo:
► sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie

Botwinę bardzo dobrze wymyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Buraczki odciąć, odkroić korzonki i pokroić w drobną kosteczkę (można obrać, ja zwykle po prostu porządnie szoruje). Łodyżki i liście drobno poszatkować.
Tak przygotowaną botwinę smażyć na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż liście zwiotczeją. Aby przyspieszyć ten proces, można ją na początku smażenia oprószyć szczyptą (ok. 1/3 łyżeczki) soli.
W osobnym garnku podgrzać rosół lub bulion.
Do ciepłego wywaru dodać podsmażoną botwinkę, sok z cytryny, posiekany koperek, a także doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż zupa nabierze pięknego koloru.Jeśli macie ochotę, razem z botwiną można dorzucić do wywaru startą na tarce marchewkę i pietruszkę, a nawet pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wszystko przesmażyć razem z botwiną, a gdy tylko warzywa zmiękną, razem lądują w rosole czy wywarze.
Po tym czasie, wymieszać w szklance kwaśną śmietanę lub śmietankę z 2 chochlami ciepłej zupy i wlać całość go garnka. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej zawiesista, w śmietanie można dodatkowo rozmieszać płaską łyżkę mąki pszennej.
Pod koniec ewentualnie doprawić pod swój smak. Zupa jest najlepsza, kiedy ma okazje się ,,przegryźć” przez kilka godzin lub przez noc.

Smacznego!
Odpowiedz
Zapiekanka pasterska

Składniki na ok. 4-5 porcji:

Farsz:

ok. 1 kg karkówki wieprzowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3-4 nieduże marchewki
700 g passaty pomidorowej
sól, pieprz, suszony tymianek, wędzona słodka papryka w proszku
1 puszka groszku konserwowego (lub mrożonego)

Warstwa ziemniaczana:

ok. 1,20 kg ziemniaków
ok. 100 g żółtego sera
1 duża łyżka masła
kilka łyżek mleka
suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz
opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 minutach dodać obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Całość zalać passatą pomidorową, delikatnie posolić, dodać suszony tymianek i paprykę. Wymieszać i dusić bez przykrycia ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.

W międzyczasie obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy sos będzie już dochodził ziemniaki utłuc na puree z masłem, mlekiem, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodać żółty ser i dokładnie wymieszać.

Do gotowego farszu wsypać groszek, wymieszać. Farsz przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu delikatnie porozkładać warstwę z ziemniaków i sera. Zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać ok. 40 minut (ostatnie 10-15 minut z termoobiegiem), aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Podawać na ciepło posypaną posiekanym koperkiem.
Odpowiedz
Leczo z mięsem mielonym

Składniki:
500 g mięsa mielonego
500 ml passaty pomidorowej
1/3 szklanki wody
1 cukinia
1 duża papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
sól
oliwa
(przepis na 3 porcje)

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy je do zrumienienia. Dodajemy do tego mięso, obsmażamy. Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do mięsa, smażymy jakieś 3 minuty. Wszystko zalewamy passatą i wodą, dodajemy przyprawy i natkę, gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za gęste, dolewamy więcej wody.
I JUŻ///
Odpowiedz
Cukinia w sosie czosnkowym z pieczarkami, natką pietruszki i pierzem.

składniki:

   3-4 cukinie o miękkiej skórce
   500 g pieczarek
   3 cebule
   400 ml  śmietany lub mleka kokosowego
   5 ząbków czosnku
   pęczek koperku
   garść orzechów nerkowca (opcja ja używam do zagęszczania sosu)
   1/2 – 1 łyżeczka soli
   1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
   2-4 łyżki oleju
   garść natki pietruszki

przepis:

   Cebule obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oleju na złoto. Przełożyć do garnka.
   Pieczarki kroić w plasterki i odsmażyć na złoto na tej samej patelni, dodać do cebuli.
   Cukinie umyć, pokroić w plastry i obsmażyć na suchej patelni, dodać do pieczarek i cebuli.
   Czosnek obrać, do blendera wlać mleko kokosowe, dodać obrane ząbki czosnku, sól i pieprz. Miksować. Wlać do garnka z warzywami. Dusić na małym ogniu przez 5-10 minut, posypać natką pietruszki i można podawać.
  Smakuje wyśmienicie w towarzystwie ryżu lub makaronu albo tostów!

Pieczeń wieprzowa w rumianym sosie.



Składniki:

około 1,2 kilograma wieprzowiny w kawałku (karkówka, łopatka, szynka),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
kopiasta łyżka słodkiej papryki w proszku,
2 łyżki mąki pszennej,
ziele angielskie,
liście laurowe,
sól,
pieprz,
olej.

Wykonanie:

Czosnek posiekaj, przełóż do miski, dodaj łyżkę soli, pieprz, 3 łyżki oleju, wymieszaj, włóż mięso w jednym kawałku, natrzyj je marynatą, obłóż cebulą pokrojoną w pióra i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
Następnie wszystko przesmaż w brytfance, obracając mięso, aby zrumieniło się z każdej strony. Na koniec dodaj paprykę, niech połączy się z tłuszczem, dzięki temu nada sosowi pięknego koloru, wlej wodę (około 3 szklanek), dodaj liście laurowe i ziele angielskie, następnie duś pod przykryciem około 1,5 godziny.
Mięso wyjmij, z sosu wyjmij też ziele i liście, uzupełnij wodę, która odparowała, następnie go zmiksuj – najłatwiej zrobić to blenderem.
W połowie szklanki ciepłej wody dokładnie rozprowadź mąkę, dopilnuj, aby nie było grudek. Mieszankę wlej powoli do sosu, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, spróbuj i dopraw, jeśli będzie taka potrzeba. Mięso pokrój w około 1,5 cm plastry, przełóż do sosu i duś jeszcze około 20-30 minut. Najlepiej podawać z kluchami...

Kurczak ze szparagami w kremowym sosie.
Świetnie smakują z ryżem.

Składniki:

2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka – ok. 400 g
pęczek szparagów – ok. 500 g
mąka pszenna do oprószenia kotletów
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżka masła
150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml śmietanki 30% lub 36%
pół łyżeczki przyprawy curry
sól i pieprz, papryka słodka do smaku
pół pęczka koperku
opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu (w 50 ml zimnej wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej)

Wykonanie:
Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze plastry . Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką do smaku. Następnie każdy filet otoczyć w mące z obu stron, a jej nadmiar strzepnąć.

Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końce – wystarczy złapać szparaga w obie ręce i przełamać – sam pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końce wywalić, a miękkie łodygi szparagów pokroić na ukośne kawałki o długości ok. 1 cm, a główki pozostawić w całości.

Na dość dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Nałożyć filety z piersi kurczaka i obsmażyć z obu stron na rumiano (nie za długo, by nie wysuszyć mięsa – po 2-3 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą). Następnie zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok na talerz.

Na tę samą patelnię, na której wcześniej smażyło się mięso wlać bulion warzywny lub drobiowy (u mnie przecedzony rosół). Następnie dodać pokrojone szparagi, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 3-4 minuty (aż szparagi będą ugotowane al dente – na półtwardo). Kolejno dodać z powrotem na patelnię podsmażone kawałki kurczaka. Dodać również śmietankę kremówkę, przyprawę curry oraz posiekany drobno koperek i całość dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 4 minuty aż szparagi całkowicie zmiękną.
Po tym czasie odkryć patelnię i wedle uznania zagęścić sos – w tym celu należy w 50 ml zimnej wody rozrobić dokładnie 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następnie stopniowo wlewać na patelnię cały czas mieszając, by uzyskać jednolity gęsty sos. Doprowadzić sos do wrzenia, a następnie zestawić patelnię z palnika.
Kurczaka ze szparagami w kremowym sosie polecam podawać np. z ryżem lub kaszą kuskus.
Smacznego!
Odpowiedz
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami,

składniki:

na 8 dużych naleśników:

2 jajka,
200 g mąki,
szklanka mleka,
szklanka wody,
szczypta soli,

farsz:

500 g kurczaka (pierś),
papryka,
cebula,
mała cukinia,
2 ząbki czosnku,
garść szpinaku,
kilka łyżek ugotowanej ciecierzycy, opcjonalnie
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
ok. 1/4 - 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki,
ok. 3/4 szklanki startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, granulowany czosnek
ok. 1 i 1/2 szklanki sosu pomidorowego

przygotowanie:


Przyrządzić naleśniki: Jajka rozmieszać, stopniowo dodawać mąkę i płyn. Posolić. Smażyć do lekkiego zarumienienia na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Farsz: mięso pokroić na małe kawałki, warzywa (oprócz szpinaku i ciecierzycy) pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić mięso, odłożyć i dodać posiekane warzywa. Gdy się lekko zrumienią, podlać niewielką ilością wody, dodać kurczaka i dusić do miękkości składników (gdyby płyn za szybko wyparował, dodać więcej płynu). Pod koniec gotowania dodać szpinak i ciecierzycę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z małą ilością wody - sos powinien być gęsty, nie wodnisty (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Mięso i warzywa w gęstym sosie nakładać na naleśniki, posypać serem, zwijać w rulony. Połowę sosu pomidorowego wylać do naczynia do zapiekania, ułożyć naleśniki. Polać resztą sosu, posypać serem. Zapiekać do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości w 180C około 20 minut.
Odpowiedz
Calzone - pizza w kształcie pierożka.

Z tego przepisu wychodzą dwa większe pierożki

Składniki:

25 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
szczypta soli
pieprz

Farsz:

200 g pieczarek
100 g żółtego sera
1/2 papryki
kilka plasterków szynki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
zioła prowansalskie
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta kminku

Krok 1

Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.

Krok 2

Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.

Krok 3

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 4

Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie robimy farsz. Cebulkę oraz czosnek kroimy drobno, przysmażamy z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, natkę pietruszki, sól, pieprz, mieszamy.

Krok 5

Ciasto dzielimy na dwie porcje (można podzielić na więcej, lecz wyjdą zdecydowanie mniejsze porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, farsz z patelni, dodatkowo nakładamy starty żółty ser, szynkę oraz kukurydzę.

Krok 6

Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, posypujemy ziołami prowansalskimi i np. kminkiem. Piec ok. 15-20 minut w temp.200 stopni.
Smacznego!
Odpowiedz
Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem

Składniki na ok. 8 sztuk:

8 sztuk usmażonych naleśników
500 g mięsa mielonego
przyprawa do mięsa mielonego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki pikantnego keczupu
zioła prowansalskie
sól i pieprz
100 g żółtego sera
szczypiorek do posypania naleśników


Mięso mielone oprószone przyprawą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do niego posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia na patelnię wlać cały koncentrat pomidorowy, keczup oraz przyprawy, wymieszać i smażyć przez kilka minut.

Na usmażone naleśniki nałożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 5 minut w temperaturze 200 st. C, wyjąć posypać startym żółtym serem i piec jeszcze przez ok. 10 minut, aż ser ładnie się rozpuści. Podawać na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem.
Odpowiedz
Pszenne placki na jogurcie-zamiast chleba

Składniki na placki:
• 500 g mąki
• 500 ml jogurtu
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżeczki oliwy z oliwek
• łyżka masła
• łyżeczka soli
Wykonanie:
• Połącz wszystkie płynne składniki, jogurt, olej i oliwę z oliwek.
• Następnie powstały płyn wymieszaj z mąką, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być elastyczne i może delikatnie przyklejać się do dłoni.
• Przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
• Podziel ciasto na około 8 części w kształcie kulki.
• W międzyczasie rozgrzej patelnie z odrobiną oleju.
• Każdą kulkę rozwałkuj, tak by powstał placek o grubości 0,5 centymetra i smaż na patelni z obu stron.
• Jeżeli zdecydujesz się na opcję z farszem po prostu umieść go na środku placka i przykryj drugim. Następnie połącz jego krawędzie, w ten sposób otrzymasz placek nadziewany.
• Placki najlepiej smakują na ciepło posmarowane rozpuszczonym masłem.
Smacznego!

WINO Z RYŻU I RODZYNEK = balon 5 litrowy


1kg sypkiego ryżu
200g rodzynek (umytych)
1/4 kostki drożdży piekarskich
3 łyżki cukru na zaczyn
1,5 kg cukru (PRZEPIS NA pół wytrawne- jak chcecie słodsze to dajcie 2kg)
niecałe pół łyżeczki kwasku cytrynowego w proszku
ok 4 litrów przegotowanej wody

Wykonanie

1-Do balona wsypujemy ryż i rodzynki.
2-Gotujemy wodę i wsypujemy do niego 1,5 kg cukru, mieszamy aby nam się dokładnie rozpuścił. ,rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody kwasek cytrynowy i dodajemy do wody z cukrem ,mieszamy i studzimy wodę musi być ciepła.
3-ROBIMY ZACZYN - Do wysokiego rondelka kruszymy drożdże piekarskie i dodajemy 3 łyżki cukru -mieszamy jak się rozpuszczą dodajemy ok 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody i ponownie mieszamy .
Czekamy aż drożdże nam zaczną pracować .
4-W międzyczasie ciepłą wodę z cukrem przelewamy do balona ( zostawiamy 1/5 wolnej przestrzeni ).
5-Wlewamy także gotowy zaczyn drożdżowy.
6-Zakrywamy balon korkiem z rurką wypełnioną trochę wodą.
7-Gdy już wszytko jest gotowe mocno mieszamy balonem aby składniki dobrze nam się połączyły.
8-Odstawiamy balon w ciepłe miejsce na 6 tygodni.
9- Po tym czasie wino zlać do innego naczynia a ryż dokładnie przepłukać wodą z osadu , może ono nam posłużyć do ponownej produkcji wina (taki ryż sprawia że następne wino jest mocniejsze procentowo)
10-Zlane wino z powrotem przelewamy do czystego balonu ,zakrywany korkiem z rurką napełnioną trochę wodą i odstawiamy ponownie na 2 tygodnie .Wino dalej nam będzie pracować ale nie już tak intensywnie jak wcześniej oraz ładnie się sklaruje , nabierze jasnego koloru i nie będzie takie mętne będzie nabierać procentów.
11-Po 2 tygodniach wino możemy zlać do butelek używając do tego rurki lub pompki do ściągania win ( uważać na osad na dnie balona aby nam się nie zmącił )
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości